بسیاری از کودکان مشکلات خواب فراوانی دارند و در اوایل شب برای به خواب رفتن دچار مشکل می شوند و بی خوابی های شبانه را تجربه می کنند. این مشکلات خواب در کودکان کوچکتر سبب بهانه گیر شدن و بد اخلاق شدن آن ها می شود و در کودکان بزرگتر موجب می شود که آنان بیشتر احساس خستگی کنند و در یادگیری دروس کندتر عمل کنند.
دیر خوابیدن کودکان خطر چاقی را افزایش می دهد :
براساس شواهد حاصل از تحقیقات علمی جمع آوری شده توسط پژوهشگران از ۲۹ مطالعه در ۱۶ کشور مختلف نشان می دهد، الگوهای خواب بی کیفیت می توانند ریسک چاقی کودکان را افزایش دهند .این تحقیق بیان می کند دیر خوابیدن ممکن است عامل خطر چاقی باشد.
مشکل تجمع سموم با دیر خوابیدن کودکان :
دیر خوابیدن و دیر بلند شدن از خواب باعث، تجمع مواد سمی در بدن کودک می گردد و باعث می شود آمادگی جسمی و مغزی دچار مشکل شود .
دیر خوابیدن کودکان دلیل اختلال رشد قد :
علاوه بر این کاهش میزان رشد قدی در کودکانی که شب ها دیرتر به خواب می روند، بیشتر دیده می شود. همچنین کودکانی که شب ها دیر می خوابند رشد تحصیلی کمتری نسبت به سایر کودکان دارند .
تاثیر قصه گویی بر خواب کودکان:
یکی از زمانهایی که والدین میتوانند مطالب آموزشی و اخلاقی را به راحتی به کودکان منتقل کنند، در زمان قصهگویی است. خوب است برخی شب ها قبل از خواب برای فرزندمان قصه تعریف کنیم و مطالب آموزشی خودمان را در قالب داستان برای کودک بیان کنیم.
البته داستان گویی یک هنر است و مهارتی آموختنی است، و خوب است والدین تا حدودی با این مهارت آشنا باشند، ولی اگر در قصه گویی ضعیف هم باشید، فرزندتان از شنیدن داستانهای شما لذت خواهد برد، و علاوه بر درمان دیر خوابیدن کودکمان ، سنتها و اخلاق و آداب اجتماعی هم به او منتقل میشود .
اهمیت خواب خوب برای کودکان:
یک خواب خوب برای کودک یعنی ۸ تا ۱۰ ساعت خواب بی وقفه شبانه. بهتر است کودک را از همان ابتدا به خوابیدن سر شب عادت دهید تا در آینده با ساعت خواب او مشکلی نداشته باشید.
یک خواب خوب شبانه برای کودکان بهترین روش برای بهبود انرژی است. خوابیدن باتری مغز را شارژ کرده و باعث می شود در طول روز عملکرد بهتری داشته باشید. بنابراین مغز کودکان بعد از یک خواب خوب هوشیار و آماده یادگیری است.
از سویی دیگر خواب بر توانایی های فیزیکی کودک هم تاثیر می گذارد . زمانی که استراحت می کنید عضلات استرس روزانه را آزاد کرده و برای چالش های جدید آماده می شوند. بنابراین یک خواب خوب کلید موفقیت فرزند شما در فعالیت های ورزشی و مدرسه است.
مواد غذایی نامناسب:
نوشابه، شکلات، نوشیدنی های انرژی زا و شکر باید از وعده غذایی شبانه کودک حذف شود. حتی برخی از کودکان به مواد غذایی خاصی آلرژی دارند و ممکن است در خواب آن ها اختلال هایی را ایجاد کند. سعی کنید شام را زودتر بخورید و از مواد غذایی سالم مثل لبنیات و میوه بیشتر استفاده کنید.
توصیه می شود از مصرف غذاهای پرکالری در وعده شام کودک اجتناب شود. مصرف زیاد مواد قندی هم در وعده شام کودکان توصیه نمی شود، زیرا مصرف قند زیاد قبل از خواب، سبب افزایش انرژی و ایجاد تحرک بیشتر در کودک می شود. بنابراین میل به تحرک بیشتر، فرایند خوب خوابیدن را مختل می کند.
بچه های عزیز برای شنیدن قصه های صوتی کودکانه و قصه شب با صدای خاله سمینا برای گروه های سنی (الف، ب، ج) به سایت رادیو قصه کودکانه مراجعه کنید.